Review: Panasonic DMC-FT1

Cred ca fiecare dintre noi viseaza la o drumetie sau la un concediu placut asa ca tindem sa ne dotam cu ce avem mai bun pentru a surprinde momentele definitorii ale aventurii. Pentru mine, unul dintre factorii stresanti in astfel de cazuri este modul in care imi protejez, pastrez si utilizez aparatura foto-video. Grija de a apara camerele de praf sau nisip si de a nu zgaria ecranul LCD sau, mai rau – lentilele, ne face sa investim in mijloace de protectie a caror eficacitate depinde exclusiv de indemanarea si priceperea noastra.

Am primit acum doua saptamani o camera foto Panasonic pentru teste. La inceput, am privit cu o vaga neincredere „utilajul” cu un design putin ce poate parea putin cam „rough” celor nevizati, dar indejuns de atractiv pentru cei informati. Ulterior, ca neavizat am ajuns sa-l slavesc (pe el, utilajul), iar ca informat sa-l recomand. Dar propun sa „spargem” misterul si sa trecem la cunoasterea luciferica! 🙂

 • Denumire echipament: Panasonic DMC-FT1
 • Senzor imagine: CCD; 1/2.33″; 12,1 MP efectivi
 • Lentile: LEICA DC VARIO-ELMAR / 10 elemente grupate in 8 grupuri (5 lentile sferice / 6 suprafete asferice / 1 lentila ED); f=4.9-22.8mm (35mm echiv.: 28-128mm)
 • Zoom: 4,6x optic; 4x digital
 • Formate captura: JPEG (DCF / Exif2.21); AVCHD Lite (Motion picture); QuickTime (Motion JPEG)
 • Stabilizare imagine: MEGA O.I.S. (Auto/Mode1/ Mode2)
 • Moduri captura (Mode Dial): Intelligent AUTO, Normal Picture, SCN, Beach&Surf, Snow, Sports, Clipboard
 • Stocare: 40 MB memorie interna, card SD/SDHC, card MMC (doar imagini)
 • Interfete: miniHDMI, USB2.0 High speed / AV Output (NTSC/PAL or NTSC only) / DC Input (necesita Multi Conversion Adapter)
 • Alimentare interna: acumulator Li-ion (3.6V, 940mAh) ce permite captura a cca. 340 imagini foto (cf. standardului CIPA)
 • Capabilitati speciala: rezistenta la socuri (caderi de pana la 1,5 m inaltime) praf si apa (submersibila pana la 3 m adancime)
 • Dimensiuni: 98.3 x 63.1 x 23.0 mm
 • Greutate: cca.162.5g fara baterie (aprox. 183.8g cu baterie si Card SD)
 • Informatii suplimentare si specificatii complete: Panasonic Romania

Spuneam mai inainte ca prima impresie a fost de vaga neincredere. Practic, la primul contact vizual am avut senzatia de butaforie. Ce-i drept, culoarea portocalie a camerei primita pentru teste a contribuit intr-o masura destul de mare la formarea acestei impresii dovedita ulterior a fi total nefondata. Astfel, tinuta in mana, camera creeaza o senzatie de soliditate fara drept de apel subliniata eficient si de formele spartane ale carcasei, cu linii drepte si muchii hotarate. Cele patru suruburi ce fixeaza fiecare din cele doua fete din aluminiu nuantat ale carcasei intaresc impresia de echipament rigidizat. Sa nu uitam faptul ca Panasonic este singurul producator de echipament foto-video care are experienta in domeniul echipamentelor rigidizate prin gama sa de notebook-uri Toughbook de la care a si imprumutat camerei FT1 unele aspecte pe care le voi descrie in cele ce urmeaza.

Conform specificatiilor oferite de producator, FT1 rezista la „aterizari” de la inaltimi de max. 1,5 m dupa standardul MIL-STD 810F. Nu am considerat necesara testarea acestei abilitati din simplul motiv ca nu am dorit sa afectez in vreun fel aspectul camerei (zgarieturi, lovituri aplicate suprafetelor din aluminiu) doar de dragul de a testa caderi ACCIDENTALE si m-am bazat pe experientele anterioare avute cu Toughbook-urile Panasonic. Obiectivul se extinde pentru zoom-ul de 4,6x doar in inetriorul carcasei beneficiind de o protectie suplimentara menita sa absorba socurile de impuls. LCD-ul de 2,7″ (230.000 puncte) este de asemenea protejat pentru a rezista la socuri si presiuni sporite.

FT1 este submersibila. Conform Panasonic, ea functioneaza fara probleme la adancimi de pana la 3 m. Ei bine, la acest capitol am descoperit un sistem de inchidere a trapelor de acces la conectori si acumulator/card similar celor de la Toughbook CF-19 si CF-30. Cum spuneam si inainte, Panasonic a apelat la know-how-ul de care beneficia in domeniul notebook-urilor rigidizate. Mai jos aveti o exemplificare a capabilitatilor de filmare in submersie ale camerei.

In cadrul acestui test, am descoperit un fapt interesant cu privire la, culmea, rezistenta camerei la socuri: de fiecare data cand cuva masinii de spalat intra in functiune, camera se dezactiva total de la primele izbituri. Initial am crezut ca in timpul rotatiei se apasa accidental butonul de pornit/oprit, dar, dupa o scurta investigatie, am descoperit un element nou in toata povestea si nespecificat de producatori – camera beneficiaza de un posibil accelerometru sau subansamblu similar care o deconecteaza instantaneu in cazul unui soc mai puternic (a se citi izbitura).

D.p.d.v. ergonomic, FT1 ne ofera multe aspecte multumitoare. Astfel, avem buton de pornire inregistrare video dedicat situat la indemana, langa LCD, butonul de declansare foto este rigid (eliminand astfel apasarile accidentale) si are o textura aderenta, iar butonul de pronit/oprit este montat ingropat fara a depasi suprafata carcasei pentru a elimina actionarile nedorite. Cu acesta din urma am avut si niste mici nedumeriri: pentru pornire se tine apasat mult (cca 1-2 sec), iar pentru oprire reactia e instantanee. Poate era mai bine sa fie invers :). De asmenea, cursorul de zoom pare incomod la inceput, dar dupa 2-3 actionari operarea sa devine o obisnuinta placuta si exacta.

Calitatea pozelor efectuate cu acest aparat este peste medie, atat d.p.d.v. al claritatii imaginii cat si al zgomotului la valori ISO mari. Practic, camera isi face treaba sarguincios si in conditii de iluminarea slaba, focusul fiind ajutat de o lampa de asistenta. Blitz-ul incorporat este puternic si se incarca rapid. Lentilele wide de 28 mm (echiv. 35 mm) asigura o incadrare de efect a obiectivelor fotografiate. Nu in ultimul rand, stabilizarea optica elimina erorile (imagini incetosate) provocate de miscarile accidentale ale camerei in timpul fotografierii/filmarii.

Nota: Imaginile de mai sus au fost efectuate cu o mostra FT1.

Filmarile pe care le veti face cu FT1 beneficiaza de calitate HD (720p) si compresie AVCHD lite fapt ce se traduce printr-o imagine excelenta si un sunet Dolby Digital. Pe CD-ul care insoteste camera, veti gasi aplicatia PHOTOfun STUDIO v3.0 HD Edition care va ofera posibilitatea de a lucra cu filmele inregistrate in acest format. Pentru conservatori sau economie de spatiu, exista si posibilitatea capturilor in format Motion JPEG (container QuickTime) la rezolutie standard.

Pentru entuziasti, camera dispune si de un sistem de prindere pe trepied cu filet standard 1/4″.

Acumulatorul a fost o surpriza placuta: a rezistat cu stoicism la 306 fotografii, cca. o treime din ele fiind facute cu blitz.

Pret recomandat la data scrierii articolului: 1.629 RON cu TVA inclus.

CONCLUZIE

FT1 este o compacta de incredere, cu dotari tehnologice mult peste medie care, pe langa linistea unei protectii eficace, ofera si posibilitatea capturarii creative a celor mai frumoase momente din viata noastra.

PLUSURI
[+] Zoom optic cu stabilizare, activ si in timpul filmarii (dotare unica in grupa sa la momentul scrierii articolului)
[+] Costructie si finisaje excelente
[+] Filmare HD 720p, AVCHD Lite (dotare unica in grupa sa la momentul scrierii articolului)
[+] Buton dedicat pentru inregistrare video (dotare unica in grupa sa la momentul scrierii articolului)
[+] Conector HDMI (dotare unica in grupa sa la momentul scrierii articolului)
[+] Acumulator 940mAh
[+] Made in Japan

MINUSURI
[-] Butonul pornit/oprit functioneaza putin confuz
[-] Pret cam piperat

Nota:
Initial, am publicat acest articol pe gizmag.ro, dar l-am transferat in cele din urma aici.