Echipa alpinistului Alex Gavan are un nou membru – Panasonic CF-19

Alpinistul Alex Gavan va incerca in aceasta primavara sa escaladeze fara aport  de oxigen artificial varful Kangchenjunga din Himalaya – 8586 m. In temerara sa expeditie, Alex va fi insotit in afara de alti trei alpinisti si de un Panasonic Toughbook CF-19 dotat cu un modem ce-i va asigura o conexiune de date prin satelit – jurnalul expeditiei va fi publicat live pe twitter si facebook.

Ii uram mult succes lui Alex in atingerea obiectivelor expeditiei sale si il felicitam pentru intelepciunea de a-si alege un tovaras digital de drum atat de credincios si de incredere ca Toughbook CF-19!

Fragment din comunicatul de presa:

Alex Găvan, expeditie in premiera in Himalaya fara oxigen suplimentar, Kangchenjunga – 8586m

Alpinistul Alex Găvan va incerca sa escaladeze in primavara aceasta in Himalaya al treilea varf al lumii. Aflat la granita dintre Nepal si India, Kangchenjunga, cu o inaltime de 8586m, este considerat unul dintre cei mai dificil de urcat munti. Expeditia este prima tentativa romaneasca de a atinge varful himalayan.

Expeditia va incepe pe 21 martie si are o durata estimata la saptezeci de zile, ascensiunea finala a varfului de 8586m fiind planificata la mijlocul lunii mai, dupa o lunga perioada de aclimatizare.

Echipa este formata din patru alpinisti, alaturi de Alex aflandu-se polonezul Pawel Michalski (cei doi au urcat impreuna Gasherbrum 1 in 2007)  si italienii Mario Panzeri si Antonello Martines.

Ascensiunea se va face din Nepal, pe partea sud-vestica a muntelui. Intre tabara de baza (5500m) si varf vor fi stabilite inca patru tabere intermediare, la altitudinile de 6200 m, 6650 m, 7200m si 7700m.

„Ca de fiecare data echipa va face ascensiunea fara a folosi oxigen suplimentar si nu va beneficia de sprijinul serpasilor. La asemenea altitudini aerul este extrem de rarefiat, iar concentratia de oxigen este o treime din ce respiram la nivelul marii. Din acest motiv majoritatea expeditiilor himalayene folosesc masti de oxigen la peste 7000m”, declara Alex Găvan.

Despre Alex Gavan:

Alex Găvan are la activ trei varfuri de peste opt mii de metri.

In 2008, alpinistul a reusit in premiera romaneasca escaladarea muntelui Makalu (8463m-al cincilea din lume) din muntii Himalaya, atingand astfel varfurile a trei munti de peste opt mii de metri in mai putin de doi ani. Ascensiunea s-a facut fara oxigen suplimentar si fara ajutorul serpasilor, ca de altfel toate ascensiunile lui Alex.

Pe 30 iulie 2007, Alex a urcat în premieră românească varful Gasherbrum 1 (8.068 m) din Pakistan.  Pentru această realizare, Alex a fost numit de catre Federaţia Română de Alpinism şi Escaladă „Sportivul Anului 2007 la Alpinism de Altitudine”.

În 2006, o dată cu ascensiunea varfului Cho Oyu (8.201 m, al saselea gigant al lumii), Alex devenea cel mai tînăr  alpinist român care a urcat un munte de peste 8.000 de metri.

Alpinistul detine „Medalia de aur pentru merit sportiv” acordata de catre presedintele provinciei Navarra, Spania.

In lume sunt 14 varfuri de peste 8000 de metri, variind intre 8027m (Sisha Pangma) si 8850m (Everest). Toate aceste varfuri se afla in Asia Centrala, in regiunile de granita dintre Nepal, India, Pakistan si China, in muntii Himalaya si Karakorum.